Spring naar inhoud


Hoe zit het met jou? Ben jij bezig met wat een ander van jou vindt, of je wel binnen het plaatje valt van hoe het hoort? Of durf jij je ook weleens te laten gaan? Lekker in de auto bijvoorbeeld….


Geen excuses, zelf de regie nemen en gáán!

Nooit had ik gedacht dat ik dit ooit nog eens zou doen. En echt niet dat ik het nog leuk zou vinden ook, laat staan dat ik trots op mezelf zou zijn! Oftewel; dat ik de behoefte zou voelen om dit te doen, dat ik er zin in zou hebben en dat ik zou weten wat het mij allemaal oplevert. En dat ik zou weten wat het mij allemaal zou kosten als ik het niet zou doen.

Ik ben een geboren danser. Muziek neemt mij mee, laat mij voelen, laat alles van mij af glijden, zet mijn hoofd stil en mijn hart aan. Er is geen betere vorm van beweging die zo goed past bij mij. Wie had ooit gedacht dat ik aan dansen alleen niet genoeg zou hebben en dat ik op een dag totaal uit mijn comfort zou gaan?!

Toen ik klaar was om moeder te worden, te zijn, kon ik niet vermoeden dat het dit met mij zou doen. Buiten al het moois dat mijn kinderen met zich meebrachten, koste het mij meer energie dan ik zou willen. Een avond dansen, die ik juist zo nodig had om aandacht aan mezelf te geven en als uitlaatklep, schoot er al snel bij in omdat ik mij vooral moe voelde. Of onmisbaar, omdat een van mijn kinderen mij misschien wel nodig had omdat hij ziek was, tandjes kreeg, een sprong maakte etc. etc. Mijn avond dansen kwam regelmatig te vervallen en ik merkte een grote onrust in mezelf. Ik wilde beweging!
Het werd tijd om mezelf eens te coachen en op onderzoek uit te gaan. Als ik mijzelf toestond om thuis te blijven omdat ik zo moe was, vond dat ik moest studeren, of omdat ik onmisbaar was, wat was dan het resultaat? Hoe kon ik ervoor zorgen dat ik op een ander moment, als er rust in en om mij heen was wel in beweging zou komen?

Ik was eruit; ik wilde hardlopen. Hardlopen?!
Ik vond hardlopen nóóit leuk. Ik vond het vreselijk. Saai ook. En tot overmaat van ramp kreeg ik bij de pogingen die ik eerder had gedaan altijd last van een knie blessure. Genoeg belemmerende overtuigingen om niet te gaan hardlopen.
Maar nu was er wilskracht; dit was DE manier om in beweging te komen op een moment die ik zelf kon kiezen. Dit zou mijn kans zijn om mij weer fit te voelen.
De belemmerende overtuigingen ben ik gaan onderzoeken; wat was nu reëel en wat niet? De telkens terugkerende knieblessure was reëel. Dat ik het saai vond ook, want dan zou ik het niet volhouden. Bewegen is leuk!
Mijn oplossing kwam in de vorm van hardlooptrainingen. Door met een groepje te lopen was het niet meer saai maar juist gezellig! En werd ik uitgedaagd om uit mijn comfort te gaan, om mijn belemmerende overtuigingen opzij te zetten. Ook kreeg ik tips van de trainers om mijn techniek te verbeteren.

En wat er vanmorgen toch gebeurde. Ik ging, alleen. Want door te stoppen met de training, toen ik de juiste techniek beheerste had ik meer ruimte om ook weer te gaan dansen.
En wat voelde het goed! Het juiste tempo en een prachtige omgeving. Wilskracht fluisterde al snel in mijn oor; vandaag hoef je niet tussendoor te rusten, vandaag ga je de volledige 5 km in 1 keer lopen. En ik ging! En het ging lekker! Ik voelde zoveel kracht, energie, trots, tevredenheid en ik vergat haast dat ik aan het hardlopen was. Ik besefte; hier heb ik het voor gedaan, dit was precies wat ik wilde bereiken.

Het is gelukt!!!

 

 


Op de vraag ‘hoe gaat het met je?’ antwoord je als vanzelfsprekend ‘goed’. Maar diep vanbinnen weet je: zo gaat het niet. Je loopt tegen je grenzen aan en je bent jezelf niet meer.
Herkenbaar?


Schokkend: Hoe de markt je misleid en je producten laat kopen die juist niet gezond zijn!

Geniet van een actieve en evenwichtige levensstijl met deze vetarme en eiwitrijke kwark. Deze kwark bevat bovendien geen toegevoegde suikers *. Een heerlijk tussendoortje perfect voor na het sporten of gedurende de dag

Klinkt goed?! Lees mijn blog en voortaan laat jij je niet meer misleiden!

In deze blog ga ik jullie vertellen hoe de markt ons wilt misleiden en hoe we dit trucje door kunnen hebben zodat ons dit niet meer gebeurd.

Ik zag laatst kwark staan in de supermarkt die mijn aandacht trok: Op de verpakking stonden 3 mensen afgebeeld die aan het sporten zijn.

Er stond op: Geniet van een actieve en evenwichtige levensstijl met deze vetarme en eiwitrijke kwark. Deze kwark bevat bovendien geen toegevoegde suikers *. Een heerlijk tussendoortje perfect voor na het sporten of gedurende de dag.

De markt speelt goed in op wat de vraag van de consument is. Met een aardige slogan op de verpakking, nemen wij aan dat het waar is wat er staat. Wij zijn immers goed van vertrouwen en ze zetten het er toch niet zomaar op? Een blik op de verpakking verteld je wat er in een product zit, maar wat staat er nu eigenlijk precies?

Bij de woorden vetarm en geen toegevoegde suikers, gaat er bij mij altijd een belletje rinkelen. Want wat zit er dan wel in? Als ik dan naar de ingrediëntenlijst kijk zie ik onder anderen: Magere kwark en als zoetstoffen o.a. aspartaam.

Om te beginnen: magere kwark. Dat klinkt goed heh? Ja, in het tijdperk dat we dachten dat vetten sowieso ongezond waren, leek dat ook goed. Maar ondertussen zijn we er al een tijd achter dat we je juist ook vetten nodig hebben?

Zuivelproducten die hebben wij helemaal niet nodig. Een koe maakt zijn melk voor zijn kalf. Niet voor ons. Voor een kalf is die melk goed. Wij hebben deze melkproducten helemaal niet nodig en het kan zelfs belastend voor je zijn. Er zijn niet voor niks steeds meer mensen die een lactose intolerantie hebben. Toch zit er 1 voordeel aan zuivel. Er zitten namelijk vetten in die gezond voor ons zijn. Die kunnen wij heel goed gebruiken. Bij magere producten zijn deze vetten er uitgehaald. Daar heb je dus helemaal niks aan! Nou hoef je ook niet direct voor alle volle varianten te gaan, maar als je dan toch voor zuivel kiest, ga dan voor de halfvolle producten.

Dan het stukje over de suikers. Die zijn niet toegevoegd. Wat zit er dan in? Aspartaam. Ooit is aspartaam ontdekt toen men zocht naar een middel tegen zweren. Een aantal jaar later in de jaren ’70 bleek uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat aspartaam ontzettend slecht voor je is, zelfs giftig! Het tast je zenuwstelsel aan en is zeer kankerverwekkend en dan zijn er nog 90!!! bijwerkingen die het kan veroorzaken. Toch werd in de jaren ’80 met behulp van grote investeringen dit product op de markt gebracht. Het is dus echt noodzakelijk om etiketten goed te lezen als er op een product ‘zonder suiker’ of ‘light’ staat.

Ik kan hier nog uitgebreid over vertellen, maar belangrijker vind ik dat je producten gaat herkennen. Want jouw gebrek aan energie, komt echt niet alleen door slapeloze nachten, of werk dat veel van je vraagt. Daarom heb ik een nieuw concept bedacht. Ik ga je namelijk meenemen naar de supermarkt. En aan de hand van wat je normaal zou kopen, laat ik jou zien welke keuzes de gezondste zijn en nog lekker ook. Op mijn website; leefstijlcoachlettie.nl kun je hier meer over vinden.

 


 

EEN BEROEP MET GEZOND PERSPECTIEF:

In 2010 verscheen er voor de eerste keer een adviesrapport van het College van Zorgverzekeraars waarin ze de minister van Volksgezondheid toen al adviseerden om de Gecombineerde Leefstijl Interventie op te nemen in de basisverzekering. De tijd was er toen nog niet rijp voor. Maar nu wel!

Zorgverzekeraar CZ heeft namelijk in februari 2014 de stoute schoenen aangetrokken en is een driejarige pilot gestart waarbij verzekerden leefstijlcoaching en -training krijgen aangeboden om chronische ziekten te voorkomen of te stabiliseren. Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar leefstijlcoaching wil gaan vergoeden vanuit de basisverzekering. 

Naar aanleiding van de resultaten van deze pilot besluit de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) of leefstijlcoaching een vaste plek krijgt in de basisverzekering. De proef van CZ is een aanzet om te komen tot een eenduidige financiering van leefstijlinterventies die landelijk toepasbaar is.  

De effecten van het programma worden wetenschappelijk geëvalueerd in samenwerking met onderzoeksinstituut NUTRIM van de Universiteit Maastricht en de academische werkplaats Preventie Verzekerd; een samenwerkingsverband van CZ met de Universiteit van Tilburg (Tranzo). ​

Verwijzing naar een leefstijlcoach komt in beeld wanneer alleen basis leefstijladviezen door een huisarts of Praktijkondersteuner niet voldoende blijken te zijn en er intensievere persoonlijke coaching nodig is om duurzame gedragsverandering te realiseren. 

De pilot bestaat uit een gecombineerd traject. De deelnemers nemen deel aan een groepsgewijs workshopprogramma gecombineerd met individuele coachgesprekken. Tijdens de persoonlijke gesprekken worden de achtergronden en oorzaken van ongezond gedrag van de deelnemer onderzocht. De resultaten zijn veelbelovend. En de NZA geeft aan dat er zoals er het er nu uit ziet, er naar verwachting minimaal 3000 Post-HBO geaccrediteerde Leefstijlcoaches nodig zijn om deze begeleidingstrajecten te kunnen uitvoeren. 

 


 

 

 

 


 

Zo herkenbaar voor velen: je zit vol met plannen, wilt van alles en toch kom je er niet aan toe. Het resultaat kan dan zijn dat je je op termijn uitgeblust voelt, het gevoel hebt dat je niet aan jezelf toe komt. Maar hoe keer je dit om? Leefstijlcoach Lettie, praktijk voor Integrale Leefstijlcoaching is niet alleen gespecialiseerd in gezond eten en bewegen: Leefstijl gaat verder dan dat. Herken je je in bovenstaand verhaal dan ben jij ook zeker welkom!